Polícia údajne vykázala z Ch.Jakubovian občianskeho aktivistu

28.11.2009 Prešov

Prešov 28. novembra (TASR) – Policajti, ktorí vykonávali v Chminianskych Jakubovanoch (okres Prešov) hliadkovú činnosť počas dnešného druhého kola volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja, údajne popoludní ...
Gondžúr pre TASR povedal, že sa monitoringu zúčastnil na základe ponuky volebného tímu jedného z kandidátov. Situáciu v obci, kde žije početná skupina rómskych spoluobčanov, vraj sledoval od rána a po obci sa pohyboval pešo i na aute, čo si podľa neho určite všimli aj hliadkujúci policajti. Tí ho však oslovili až popoludní a ako dôvod vraj uviedli, že preverujú podozrenie, či nedochádza k narušeniu priebehu volieb, a vypýtali si od neho legitimáciu. Potom mu údajne povedali, aby odišiel z obce, čo rešpektoval, pretože im nechcel odporovať.
\"Bolo to aj napriek tomu, že som neporušil žiaden zákon, nedošlo k priestupku, čo mi potvrdil aj policajt, pretože inak by mi dali nejakú pokutu, alebo by bolo nejaké konanie, \" povedal Gondžúr. Dodal, že niektorí obyvatelia obce ho síce oslovili, ale on s nimi nekomunikoval, takže ich určite nemohol ovplyvňovať. Tvrdí, že iba pozoroval situáciu v obci.
Daniel Džobaník z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove TASR potvrdil, že policajti legitimovali v tejto obci mladšieho muža na základe upozornenia, ktoré dostali od starostu obce. Ten vraj hliadke oznámil, že pred volebnou miestnosťou stojí muž a oslovuje rómskych spoluobčanov vychádzajúcich z miestnosti a mal podozrenie, či nedochádza k ovplyvňovaniu volieb.
Policajti mladíka legitimovali a zistili, že ide o 23-ročného Prešovčana. Ten vraj členom hliadky povedal, že je študentom tretieho ročníka univerzity a skúma priebeh volieb, pričom výsledky tohto výskumu potrebuje k písaniu svojej diplomovej práce. Džobaník uviedol, že policajti preverili, či po tomto mužovi nie je vyhlásené pátranie, čo sa nepotvrdilo, vrátili mu občiansky preukaz, nikam ho však nevykazovali.
 

Vyberte región